Tibetská houba – jak tento zázrak naplno využít

Můj příspěvek na Facebooku o tom, jak je tibetská houba úžasná, sklidil velký zájem. Od té doby jsem část svého narůstajícího pokladu věnovala řadě lidí, kteří chtějí pečovat o své tělo a hlavně zdraví. Všem, kteří o „chování“ houbiček uvažují nebo už je mají, jsem připravila návod, recepty a řadů tipů, které se mi osvědčily. A je to opravdu jednoduché.

K čemu jsou vůbec tibetské houbičky dobré?

Možná i vy trávíte mnoho a mnoho času zkoumáním toho, co máte nebo nemáte sníst. Abyste zhubla nebo si udržela pěknou figuru. Jenže stejně, možná i více důležité je, co se děje potom ve vašem těle. Léky, chemie v potravě i ve vzduchu ničí náš mikrobiom. To jsou ty živé potvůrky v našich střevech. Složení a stav mikrobiomu podle řady výzkumů i zkušeností lidí ovlivňuje imunitu, obezitu, deprese, poruchy paměti, syndrom dráždivého tračníku a další choroby. Stav našeho zažívacího traktu tedy působí nejen na náš fyzický stav, i na náš mozek, mysl. Vždyť jsou také s pomocí bloudivého nervu ve spojení.

Kefír z tibetské houby podporuje zdravou střevní mikroflóru. Některé z popisovaných účinků:

  • podporuje trávení,
  • posiluje imunitu,
  • brzdí alergické reakce,
  • podporuje léčbu zánětů,…

Některé zdroje uvádí, že podporuje hubnutí. Domnívám se, že skrze výše uvedené účinky určitě ovlivňuje metabolismus a tedy i váhu.

Houbičky pocházejí z Kavkazu a Tibetu, kde díky nim uchovávali mléko při pokojové teplotě. A pak si všimli, že příznivě ovlivňují zdraví, proto si je lidé začali předávat.

Já jsem houbičky vyhledala, protože jsem chtěla posílit synovu imunitu. Kefír pijeme dva měsíce a zatím nebyl nemocný. Netuším, do jaké míry se zasloužily houbičky, ale děti už si neumí představit večer bez kefírového rituálu.

Pro zdraví je nejvýhodnější pít kefír nalačno večer před spaním. Samozřejmě i kdykoliv během dne, ale nepřehánějte to. Stačí okolo 3 dcl denně.

Tento kefír má jinou chuť, než kefír z obchodu. Na začátku si ho můžete mixovat s ovocem nebo jinak dochutit. My od začátku pijeme bez dochucování a chutná nám. Příjemně perlí na jazyku.

Má přirozený lehký obsah alkoholu. Nic zásadního, mohou ho i děti.

Co potřebujete

  • Skleněnou nádobu (skleničku, zavařovačku,…)
  • Plastovou lžičku
  • Plastový cedník

Pár pravidel

  • Žádný kov- používejte jen plastové skleněné nástroje
  • Nikdy přímé slunce
  • Žádný tepelný zdroj – nedávejte na topení ani na plotnu, abyste proces urychlily

Základní recept na kefír

Nejjednodušší způsob využití je každodenní příprava kefíru. Houbičky dáte do skleněné nádoby a zalijete mlékem. Na čajovou lžičku houbiček mi nejvíce vyhovuje cca 1,5 dcl mléka. Typ mléka vyberte podle preferencí. Čím kvalitnější mléko, tím kvalitnější kefír. My v tuto chvíli používáme čerstvé polotučné z obchodu. (Pokud byste věděli, kde seženu mléku ve vratných lahvích za aspoň trochu normální cenu, prosím, napište mi). Nádobu necháte stát na lince. Dobré je překrýt nádobu ubrouskem, aby do nápoje nenalezla havěť. I jim kefír chutná.

Čím tepleji je, tím rychleji je kefír hotový. Zvlášť zezačátku je dobré stav kefíru kontrolovat. Občas směs promíchejte lžičkou, přičichněte a zkontrolujte hustotu. Čím déle pracuje, tím je hustší, ale také kyselejší (a bude v něm více alkoholu). To nezbývá než si vychytat. Trvat to může 8-24 hodin, v závislosti na teplotě, koncentraci houbiček v mléce a jak se jim chce. Jsou totiž holky někdy náladové. Povzbudit je můžete použitím plnotučného mléka nebo přidáním smetany. Tučné ony rády.

Že je kefír hotový, poznáte také podle kresby, kterou po sobě na sklenici zanechává.

Každodenní péče o houbičky

Houbičky se během dvou týdnů přibližně zdvojnásobí. Buď můžete přidávat mléko, vyrábět i další produkty, zamrazit nebo je darovat.

Asi jednou týdně promyjte houbičky převařenou studenou vodou. Promněte je mezi prsty, aby se zbavily takového slizu, který se na nich přirozeně tvoří a pak zabraňuje jejich práci.

Čas od času doporučují nechat houbičky vyhladovět (zvlášť když zleniví). Necháte je stát den ve vodě (nejlépe převařené) a pak vrátíte zpět do mléka. První dvě, tři várky hotového kefíru je lepší vylít.

Když nemáte každý den čas nebo chuť

V chladu se proces hodně zpomalí. Houbičky v mléce vám vydrží čekat týden, některé zdroje uvádějí i dva týdny. Když nádobu vyndáte, necháte kefír dojít, vypijete a normálně pokračujete dál. Pokud necháte v lednici déle, asi bych raději mléko vylila a začala znovu.

Také můžete houbičky zamrazit. Tak je uchováte v řádu měsíců. Houbičky dejte do vody a zmrazte. Rozmrazit je nechte v pokojové teplotě a první tři várky kefíru vylijte. Údajně můžou být v kefíru nežádoucí látky.

Další možností je sušení, ale s tím nemám zkušenost.

Když vás omrzí kefír aneb další recepty

Domácí „lučina“

Dejte si přes větší odměrku nebo mísu kapesník, utěrku nebo jinou netkanou textilii. Nalijte hotový kefír na látku, konce svažte a zavěste nad nádobu. Z látky vám bude odkapávat syrovátka. Nechte 16-24 hodin odkapávat, podle toho, jak hustou směs chcete. Odkapanou syrovátku nevylívejte. Použijte ji místo vody do kváskového chleba. Zkuste ji použít jako pleťové tonikum nebo nalít do koupele, má pěstící účinky. Nebo ji vypijte.

Obsah v látce přemístěte do misky. Přidejte sůl, bylinky nebo česnek a máte hotovou zdravou a velmi chutnou pomazánku.

Zakysaná smetana

Připravuje se stejně jako kefír. Houbičky místo mlékem zalijte smetanou a nechte stát na lince. Čím tučnější smetana, tím hustší a chutnější výsledek. Čím je tužší, tím obtížněji se cedí přes cedník. Vyberte si 🙂

Tvaroh

K výrobě je potřeba teploměr a zahřívat kefír na přesnou teplotu. Vyzkouším a doplním později.

Kde seženete své houbičky

Zmínila jsem, že houbičky samy rostou, takže nejlepší cesta je nechat se obdarovat. Platí pravidlo, že se věnují zdarma, případně za náklady na dopravu. Já nabízím ty své v Praze. Také můžete zkusit najít svého dárce v této skupině na Facebooku.

Samozřejmě existují i další možnosti, jak povzbudíte svůj mikrobiom.

  • Zařaďte do jídelníčku kysané výrobky: jogurty, kefíry, kysané zelí a další zeleninu; potraviny bohaté na vlákninu, doporučuje se také pórek, chřest nebo česnek.
  • Starejte se o své zažívání průběžně, půst to nezachrání, spíš naopak.
  • Omezujte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin plných upravených chemických látek.
  • Dodržujte bezpečnost při kontaktu s chemikáliemi.
  • Choďte do přírody.

Péče o zdravé zažívání je jeden dílek na cestě k tomu, abyste byla šťastná ve svém těle.

Máte otázky nebo naopak vlastní tipy, které mohu sdílet? Napište do komentáře.

"Pomáhám ženám, aby byly šťastné ve svých tělech. Jsem koučka a poradkyně vyznávající celostním přístup mysl-tělo." Více o mně v příběhu tady.

Nabízím individuální konzultace a koučování. Více o konzultacích tady.

Jsem autorkou e-booku "Sedmero záškodníků na cestě k vysněné postavě", který vede ženy k překonávání nesnází při hubnutí. Více o e-booku tady.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Zjistěte, které kroky vás dovedou k vysněné postavě.

  • Nejčtenější články
  • Kategorie
  • Jsem i na Facebooku